Nie wszyscy użytkownicy wyrazili zgodę na przetwarzanie danych osobowych

Przez 2 lipca 2018 Newsroom

Na portalu Press.pl pojawił się artykuł dotyczący wymaganych przez RODO zgód na przetwarzanie danych osobowych. W zależności od serwisu takiej zgody nie wyraziło nawet 25% użytkowników.

Wśród portali, które przytoczone zostały w artykule, znajdują się m.in. Wirtualna Polska informująca, iż zgody na przetwarzanie danych udzieliło 74% użytkowników. Grupa Interia mówi natomiast o „kilku-kilkunastu procentach”. Onet-RAS Polska, to spółka, która nie podaje dokładnych informacji, jednak podkreśla, że jest to znacznie mniej niż 25% użytkowników. Agora również nie podaje szczegółów dotyczących dokładnych danych.

Przepisy RODO nałożyły na firmy dodatkowe obowiązki, do których należy m.in. informowanie odbiorców o charakterze i celu gromadzenia oraz przetwarzania ich danych.

W artykule przeczytać możemy także o praktykach niezgodnych z RODO, które wykorzystywane są przez wydawców. Wśród takich zachowań wyróżnić możemy m.in. interpretowanie jako zgody niejednoznacznych działań użytkowników, takich jak zamknięcie powiadomienia lub przeglądanie strony.

Głos w sprawie ochrony danych osobowych zabrał m.in. prezes zarządu naszego domu mediowego – Piotr Bieńko. Uważa on, że: „Nie podejmowaliśmy się wcześniej szacowania, jak duży może być odsetek internautów, którzy nie udzielą zgód na przetwarzanie danych osobowych. Wynik na poziomie około 25 procent wydaje się wysoki. Wciąż jednak trudno ocenić, jaki to będzie miało wpływ na rynek reklamy. Trzeba poczekać na przynajmniej kilkumiesięczną perspektywę”.

Artykuł dostępny na: https://www.press.pl/tresc/53787,portalom-nie-udalo-sie-zdobyc-od-wszystkich-zgod-wymaganych-przez-rodo